Ga naar de inhoud
kennisartikel

Wellicht heeft u er al over gehoord: dynamische energiecontracten zijn de laatste maanden regelmatig in het nieuws. Op een positieve manier, want zulke contracten kunnen aanzienlijk voordeliger uitpakken dan een contract met vaste prijzen. Een besparing van 20% op elektriciteitskosten is relatief eenvoudig te behalen. En de markt is volop in beweging: in februari werd nieuwkomer ANWB Energie uit het niets de grootste aanbieder van Nederland. Wat is een dynamisch energiecontract, hoe werkt het precies en wanneer is het interessant voor VvE’s?

Wat is het?

Een dynamisch energiecontract werkt met een nieuw soort energietarief. Dat tarief is elk uur verschillend. Het volgt de prijs van elektriciteit op de spotmarkt EPEX en kan door de dag heen variëren als gevolg van vraag en aanbod. Als de zon schijnt, is er veel zonnestroom beschikbaar en daalt de prijs. Waait het ook nog hard, dan is er ook nog veel windenergie en wordt de stroom nog goedkoper. En als er veel vraag en weinig aanbod is, piekt de prijs juist.

Hoe werkt het?

In de middag worden de uurprijzen voor de volgende dag bekendgemaakt. Door grote stroomverbruikers in te schakelen in uren met goedkope stroom, kunt u besparen op de kosten. In april 2023 was de prijs van stroom voor het eerst negatief – inclusief belasting en netbeheerkosten!


Bron: ANWB.nl

Er zijn twee voordelen ten opzichte van de reguliere (vaste, flexibele en variabele) energiecontracten. Het eerste noemden we al: u kunt uw gebruik richten naar de laagste tarieven. Het tweede is dat u geen risicopremie betaalt. Als u een “regulier” tarief afspreekt voor langere tijd, dan doet de leverancier daar namelijk altijd wat bovenop om tegenvallers in de inkoop te kunnen opvangen.

Wat kan het opleveren voor VvE’s?

De meeste VvE’s hebben een gemeenschappelijke aansluiting voor bijvoorbeeld verlichting, de lift, de hydrofoor en dergelijke. Dit is niet echt planbaar gebruik. Overstappen naar een dynamisch energiecontract brengt hier waarschijnlijk geen voordeel van betekenis. Nota bene: we hebben het hier over de gezamenlijke aansluiting van de VvE. De keuze voor contractvorm en leverancier voor de energievoorziening in de eigen woning blijft uiteraard volledig bij de eigenaar daarvan.

Wanneer de VvE een gemeenschappelijke laadinfrastructuur heeft aangelegd, kan een dynamisch energiecontract wel belangrijke besparingen opleveren voor de gebruikers van de laadpalen. Het opladen van een elektrische auto is immers wel goed te plannen. Gemiddeld moet zo’n EV elke twee à drie dagen aan de laadpaal. Op een app van de energieleverancier is te zien welke momenten daarvoor het meest voordelig zijn. De gemiddelde EV-rijder verbruikt 4.000 kWh per jaar. Een kostenbesparing van 20% levert jaarlijks al gauw een paar honderd euro op.

Waar moet u op letten?

Om berijders te laten profiteren van dynamische stroomtarieven, is het belangrijk dat de VvE afspraken maakt met de laadpaalleverancier dat deze de dynamische tarieven doorberekent aan de berijder. Op dit moment is het aantal dienstverleners bij wie dit mogelijk is nog beperkt, maar het komt steeds breder beschikbaar. De methode van verrekenen dient eenmalig te worden afgesproken, daarna gaat het vanzelf.

Voor de VvE een dynamisch contract aangaat, is het zaak te verifiëren dat u inderdaad 100% gecertificeerde groene stroom koopt. Anders veroorzaakt uw auto alsnog vervuilende uitstoot.

Ook belangrijk is om goed de voorwaarden door te nemen voor u een contract afsluit. Weet waarvoor de VvE tekent. Dat geldt helemaal als de VvE zonnepanelen heeft en stroom wil terugleveren: zorg dat u scherp heeft tegen welk tarief dat gebeurt, en ga na of dat strookt met de verwachtingen.

Afsluiten doet u zelf

Steeds meer aanbieders bieden de mogelijkheid om een dynamisch energiecontract af te sluiten. U heeft dus ruime keuze. Belangrijke voorwaarde voor het laden op een dynamisch contract is dat de VvE beschikt over een degelijke, toekomstbestendige laadinfrastructuur. Zo kunnen bewoners op een veilige manier hun auto opladen en voordeel pakken.

Bent u benieuwd hoe VVE Laadloket uw VvE kan helpen met laadinfrastructuur? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in of vraag direct een offerte aan.

Meer over het traject van VVE laadloket

Plan een kennismaking in

VVE Laadloket helpt VvE’s met de aanvraag van subsidies

vraag een offerte aan

VVE Laadloket © 2024 alle rechten voorbehouden