Ga naar de inhoud
kennisartikel

We staan er niet altijd bij stil, maar veel apparaten die we gebruiken staan in verbinding met het internet om ze te kunnen aansturen of te monitoren. Dat is bij laadpalen niet anders. De verbinding met het internet is nodig om bijvoorbeeld slim te laden en om de transacties te kunnen verrekenen.

Deze dataverbinding kan laadpunten kwetsbaar maken voor cyberaanvallen. Het verdient dan ook aandacht om de digitale veiligheid bij de installatie, het gebruik en bij het onderhoud van de laadpunten te waarborgen. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) heeft een aan aantal tips voor VvE’s op een rij gezet:

  1. Als je gebruik maakt van een Charge Point Operator, vraag dan of deze ISO 27001 gecertificeerd is.
  2. Gebruik voor de communicatie tussen oplaadpunt en back-end het Open Charge Point Protocol (OCPP), bij voorkeur versie 2.0.1 (of nieuwer).
  3. Zorg dat alle communicatie beveiligd is door encryptie om inbreuk op de data door ongeautoriseerde derden te voorkomen.
  4. Zorg voor beveiliging van digitale toegang tot het oplaadpunt, zodat bijvoorbeeld monteurs niet zonder wachtwoord kunnen inloggen.
  5. Vraag aan de Charge Point Operator of deze een melding krijgt als iemand ongeautoriseerd fysieke toegang tot het oplaadpunt probeert te krijgen.
  6. Vraag aan de laadpuntfabrikant of de Charge Point Operator of het oplaadpunt voldoende geheugen- en processorcapaciteit heeft om toekomstige software-updates te kunnen installeren.
  7. Informeer hoe wordt gecontroleerd dat alleen geverifieerde software (voorzien van de juiste certificaten en digitale handtekeningen) op het oplaadpunt geïnstalleerd wordt.
  8. Kijk voor meer informatie bij de Security Requirements die door ElaadNL en ENCS zijn opgesteld.

Bron: NAL, Nationale Agenda Laadinfrastructuur

In het oplaadpuntenadvies voor VvE’s en bij de marktuitvraag voor de laadoplossing besteedt VVE Laadloket ook aandacht aan dit onderwerp. Heeft u hier meer vragen over of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Plan dan vrijblijvend een kennismaking in met een van de adviseurs van VVE Laadloket.

 

Meer informatie over cybersecurity voor oplaadpunten kunt u vinden op de website van de NAL.

Meer over het traject van VVE laadloket

Plan een kennismaking in

VVE Laadloket helpt VvE’s met de aanvraag van subsidies

vraag een offerte aan

VVE Laadloket © 2024 alle rechten voorbehouden