Ga naar de inhoud

Zonnepanelen en laadinfrastructuur: op het eerste gezicht lijkt het een heel logisch en aantrekkelijk verhaal. Gratis laden als de zon schijnt, wie wil dat nou niet? Helaas is de werkelijkheid in VvE-verband een stuk complexer. Hoe zit dat precies, en hoe komt uw VvE wél tot een eerlijk laadtarief voor iedereen?

Stel, uw VvE heeft geïnvesteerd in gemeenschappelijke zonnepanelen. Via de CVZ-kast is de opgewekte energie beschikbaar voor de collectieve stroomvoorziening van de VvE. Stroom die overschiet, wordt teruggeleverd aan het energienet. Daar ontvangt de VvE een vergoeding voor. Dat is natuurlijk mooi, maar is het niet beter om zelf iets te doen met die elektriciteit – elektrische auto’s opladen, bijvoorbeeld? De stroom komt immers gratis van het dak, dus dat pakt natuurlijk erg voordelig uit voor de laders!

Business cases gescheiden

“Wij komen deze gedachtegang regelmatig tegen bij VvE’s die wij begeleiden in het opstellen van een gesubsidieerd laadpuntenadvies ”, zegt Danny Gorter van VVE Laadloket. “Als de zonnepanelen van de VvE zijn en deze zijn aangesloten op de gemeenschappelijke meter, adviseren wij altijd om de business cases van de zonnepanelen en de laadinfrastructuur te scheiden.”

Baten verdelen

Met andere woorden: gratis laden, niet doen. Alle leden van de VvE zijn immers mede-eigenaar van de zonnepanelen. En dus heeft iedereen recht op de opbrengsten ervan, naar rato van hun aandeel. Wanneer de stroom wordt teruggeleverd aan het net, ontvangt de VvE een vergoeding die ten goede komt aan alle leden. Als de stroom niet wordt teruggeleverd, maar gratis in de accu’s van enkele leden verdwijnt, dan worden de baten van de zonnepanelen dus oneerlijk verdeeld. Alleen de elektrische rijders die laden als de zon schijnt profiteren, terwijl de rest met lege handen achterblijft.

Verbruik gedekt

“Bij collectieve zonnepanelen en collectieve laadinfrastructuur adviseren wij altijd om het laadtarief vast te stellen op de elektriciteitsprijs van de leverancier”, zegt Danny Gorter. “De lader betaalt wat de VvE betaalt voor stroom. Het extra verbruik wordt zo precies gedekt. De lader deelt mee in de opbrengsten uit de terugleververgoeding naar rato van zijn aandeel in de investering in zonnepanelen. Zo betaalt en krijgt ieder zijn deel. Laders begrijpen en accepteren dit. En voor mensen zonder laadpunt is het uiteraard belangrijk dat hun investering in de zonnepanelen blijft renderen. Anders wordt het besluitvormingsproces voor laadinfrastructuur wel heel ingewikkeld.”

Dynamisch contract

Gorter wijst er nog op dat het technisch mogelijk is om het laadsysteem te voorzien van prikkels om voordelig te laden als er veel stroom beschikbaar is. “Je moet echter altijd zorgen dat mensen zonder laadpunt niet slechter af zijn dan met de terugleververgoeding. In de praktijk betekent dat altijd: houd de business cases volledig gescheiden, en sluit bijvoorbeeld een dynamisch energiecontract met uw leverancier, indien de charge point operator dit faciliteert.”

Brandveiligheid

Overigens: als er zonnepanelen zijn geïnstalleerd op individuele meters van bewoner, dan kunnen deze bewoners uiteraard zelf beslissen wat zij met de stroom doen. Gorter: “In zo’n geval is collectieve laadinfrastructuur mogelijk niet de beste oplossing. Iedere bewoner zou dan zelf een laadpunt kunnen laten aansluiten op de eigen meterkast. Voor de brandveiligheid is het ook dan belangrijk om te zorgen voor een noodvoorziening die alle individuele laadpunten gelijktijdig afschakelt bij brand of andere calamiteiten.”

Bent u benieuwd hoe VVE Laadloket uw VvE kan helpen met laadinfrastructuur? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in of vraag direct een offerte aan.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van VVE Laadloket.

"*" geeft vereiste velden aan

*
Blijf op de hoogte
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer over het traject van VVE laadloket

Plan een kennismaking in

VVE Laadloket helpt VvE’s met de aanvraag van subsidies

vraag een offerte aan

VVE Laadloket © 2024 alle rechten voorbehouden